Mooi van binnen, wat betekent dat?

geplaatst in: Dagelijkse boost | 0

Laatst hoorde ik na een yoga les de uitspraak ‘wees mooi van binnen’. Iedereen weet wat mooi van buiten betekent, alhoewel dat natuurlijk een relatief begrip is. Wat de een mooi vindt, hoeft de ander niet mooi te vinden. Dun, dik, lang, etc. Voor iedereen wat wils, al zijn psychologen het erover eens dat een ‘gemiddeld’ uiterlijk vaak het mooist schijnt te zijn.

Maar hoe kan je mooi van binnen zijn en is dit aan te leren of te veranderen? Er zijn tal van tips te vinden over het mooier maken van de buitenkant; van make-up tot plastische chirurgie, tot vaker glimlachen. Maar dit kunnen we niet veranderen aan de binnenkant.

Zou het te maken hebben met lief, aardig en behulpzaam zijn voor anderen? Of met het streven naar goed doen voor de medemens, dieren en milieu? Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik in warm gezin ben opgegroeid, waar voornoemde zeker volop aanwezig is. Maar of dit mij van binnen een mooier mens maakt durf ik niet te zeggen.

Als ik ‘ s ochtends de krant lees, verbaas ik mijzelf dat er zoveel mensen zijn die duidelijk niet mooi zijn van binnen. Oorlog, bedrog, martelingen en zo meer. Zouden we deze mensen kunnen veranderen, om wel mooi van binnen te worden?

En daarnaast, kan je ook ‘part-time’ af en toe niet mooi van binnen zijn, bijvoorbeeld als we heel boos op iemand zijn?

Ik denk dat ik niet heel veel langer moet nadenken, maar mijn hart moet volgen. Wat voor mij goed voelt, zal voor een ander ook zeker goed zijn. En dat is zeker lief, aardig en behulpzaam zijn. Want wie goed doet, goed ontmoet.

Laat een reactie achter